TEHLİKELİ ATIK YÖNETİM PLANI
Üretim fazlası, elden çıkarılmak istenen, katma değer oluşturmayan, çevreye zararı olabilecek ve bunlara benzeyen özelliklerden biri veya birden fazlasını taşıyan malzeme kümesine atık denir. Atıklar, atık yönetim planı doğrultusunda uzaklaştırılmalı veya bertaraf edilmelidir.
Atık Yönetimi Yönetmeliği, Tanımlar bölümünde, çevreyle uyumlu bir şekilde atık yönetimini sağlamak üzere hazırlanan kısa ve uzun vadeli program ve politikaları içeren plan, atık yönetimi planı olarak tanımlanır.
Plan doğrultusunda; yıllık olarak oluşacak tehlikeli, tehlikesiz atıklar için gelecek tahminleri; atık kodları ve açıklamaları; geçici depolama sahası yeri, özellikleri ve depolama süreleri; toplama, ayırma, geri kazanım, uzaklaştırma ve bertaraf yöntemleri belirlenir. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri'ne plan sunulur ve onayı ile atık yönetim planı işletmede uygulanır.
Atık üretimden, bertaraf edilmesine kadar geçen sürede uyulması gereken hususlar:
-Atıkların oluşumunun azaltılmak
-Geri kazanımı mümkün olan atıkları geri kazanmak
-Kaynağında ayrı toplamak ve uygun şekilde geçici depolamak
-Yetkili kişilerce uygun taşıma sağlanmak
-Bertaraf işlemini yerine getirmek
Atık Yönetimi Yönetmeliğinde, atık üreticisi olarak geçen gerçek ve/veya tüzel kişiler, atık yönetim planı hazırlatmak ve bulunduğu şehrin İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne sunmak ve onay almak zorundadır. (Madde 9, 1-c bendi)
Elverdi Mühendislik, çevre danışmanlık hizmeti başlığı altında, endüstriyel atık yönetim planını hazırlama hizmetini vermektedir.
|